Een aantal keer per jaar probeer ik wedstrijden van de Ajax-jeugd op De Toekomst te bezoeken. Niets zo leuk als met eigen ogen de jonge Amsterdamse talentjes aan het werk te zien. Bovendien is het razend interessant alle opmerkingen om je heen te horen, van fans, volgers, ouders en talentjes uit andere teams. Het levert een dieper inzicht op van het wel en wee van de Ajax-jeugdopleiding. In de rubriek “Langs de lijn op De Toekomst” ga ik namens Ajax1.nl de komende tijd in gesprek met enkele van deze mensen. In deel 11 praat ik met Reda Boultam, een jeugdinternational met Marokkaanse roots die volgend seizoen aan zijn derde seizoen bij Ajax begint.

Het was een jaar of drie geleden, dat ik de noodzaak begon in te zien van een Marokkaans rolmodel bij Ajax. Ajax had destijds een akkoord met SC Heerenveen over Oussama Assaidi, maar helaas ketste de transfer uiteindelijk af. Ik hoopte toentertijd op een transfer, omdat ik op schoolpleintjes merkte dat er een zekere antipathie heerste tegen Ajax onder Marokkaanse jongens. Het huwelijk tussen Ajax en Mounir El Hamdaoui liep uit op een mislukking, en daarnaast braken er geen Marokkaanse jeugdspelers door. De moeizame relatie tussen Marokkanen en Ajax verbaasde me destijds, omdat ze in de kern allebei van de schoonheid van het voetbal lijken te houden. Individuele acties en bluf, het zit in principe diep in het DNA van beiden verweven. Inmiddels gloort er echter hoop aan de horizon. In de persoon van Anwar El-Ghazi heeft Ajax eindelijk een Marokkaan die wel doorbreekt. Daarnaast heeft Ajax in de jeugd onder meer de beschikking over Abdelhak Nouri, Adhem El Idrissi, Aschraf El Mahdaoui, Zakaria El Azzouzi en Reda Boultam. Laatstgenoemde kwam in 2013 over van Almere City, en kwam het afgelopen seizoen uit voor de B1. Gelukkig wilde Reda mij te woord staan, om een inzicht te geven in zijn ervaringen op De Toekomst. Het werd een leuke kennismaking, die mij duidelijk maakte dat enkele in theorie mooie ideeën niet bij iedereen zullen werken.

Beste Reda! Kun je jezelf misschien even voorstellen aan de lezers die jou nog niet kennen?

“Ik ben Reda Boultam, ik ben 17 jaar en speel bij Ajax in de B1.”

Heb je enig idee waar je je talent vandaan hebt?

“Goede vraag, ik geloof dat talent van boven komt. Dus ik denk van God. En natuurlijk moet je ook hard werken om je talent te blijven ontwikkelen.”

Overstap naar Ajax

In 2013 kwam Reda dus over naar Ajax, waar hij in de B2 kwam te spelen. Hij legt uit hoe het proces van die overgang verliep, en vertelt over zijn voorbeelden. Al moet een ding vooral duidelijk zijn, Reda wil vooral Reda Boultam zijn.

Je maakte in 2013 de overstap van Almere City C1 naar Ajax B2. Kun je uitleggen hoe het proces van jouw overstap naar Ajax precies verliep?

“Ik was een jaar eerder in 2012 al op stage, maar toen haalde ik het net niet. Een jaar later kwam ik weer op stage. Nu kon ik Ajax gelukkig wel overtuigen, waarna ik de overstap maakte. Ik trainde twee keer per week mee, acht weken lang. Mijn ouders werden ingelicht dat ik op stage mocht, en tijdens de stage spraken de trainers met mijn ouders onder andere over hoe het ging.”

Ik las op Atlas-Lions.nl dat je idolen Lionel Messi en Cristiano Ronaldo zijn. Wie is je voorbeeld eigenlijk op jouw positie?

“Ik kan altijd genieten van het spel van Iniesta. Mesut Özil vind ik ook echt een hele goede speler.”

Opvallend Reda, aangezien je ook weleens vergeleken wordt met Busquets.

“Mwah, ik speel toch wel anders hoor.”

Wat moet jij nog ontwikkelen om net zo’n type te worden als de door jou genoemde spelers?

Ik denk dat ik naar mezelf moet kijken en mezelf niet moet vergelijken met andere spelers. Ik ben gewoon Reda Boultam, en ik moet zorgen dat ik op alle vlakken alles goed blijf ontwikkelen.”

Supporters spiegelen elftallen vaak aan de succesteams van bijvoorbeeld 1994/95. Met de huidige talenten in de A1 en de B1 is er hoop dat er op korte termijn weer een sterk, creatief Ajax staat. Wat zou jouw rol in zo’n team kunnen zijn denk je?

“Ik hoop dat ik belangrijk kan zijn voor mijn team en de supporters blij kan maken.”

Ontwikkeling De Toekomst

Als ik met Reda over de ontwikkeling van De Toekomst kom te spreken, moet ik opeens aan de legendarische woorden denken die Ernst Happel ooit uitsprak: “Kein Kelul, fussbal spielen”. Deze woorden zouden ook zomaar uit de mond van de jonge Marokkaanse middenvelder kunnen komen. Van de inhoud van Plan-Cruijff zegt hij in alle eerlijkheid weinig te weten, en van de Twin Games heeft hij nog nooit gehoord. Het zijn precies dit soort dingen, die Reda een ontnuchterende eerlijkheid geven. Het liefst lijkt hij gewoon op het oude pleintje te staan, om lekker met zijn vrienden te voetballen.

Er wordt vaak gezegd dat het de goede kant opgaat met de Ajax-jeugdopleiding. Hoe zie jij dit?

“Ik vind dat de Ajax-jeugdopleiding steeds beter wordt. Je hebt steeds meer faciliteiten en verschillende testen over voetbal maar ook over hoe je lichaam ervoor staat. Dan kun je zien waar je nog stappen in moet maken en daar kun je dan mee aan de slag.”

Het gaat vaak over het plan-Cruijff sinds een aantal jaar. Heb je eigenlijk enig idee wat dat plan is?

“Haha volgens mij is de filosofie van Cruijff dat de jeugd de toekomst heeft, maar verder weet ik er niet veel over eerlijk gezegd. Ajax heeft dat ook niet echt uitgelegd.”

Jij hebt ontwikkelingen als de Twin Games en de integratie van zaalvoetbal gemist. In hoeverre baal je daarvan en hoe had het jou kunnen helpen denk je?


“Sorry, wat zijn de Twin Games?”

De Twin Games zijn de wedstrijden bij de F’jes en E’tjes, die sinds kort op kleinere velden worden gespeeld. Het idee is dat ze daardoor veel meer balcontacten hebben per wedstrijd in kleinere ruimtes. Daardoor verbetert hun techniek.

“Ooh ok! Ik speel zelf altijd al heel veel op straat. Dat is te vergelijken met zaalvoetbal. Dus ik denk dat ik op dat gebied toch wel veel heb meegekregen. Dit zit ook in mijn spel verweven.”

Herken jij eigenlijk meteen de echte straatvoetballers als je in een nieuw team komt? En zouden dat er niet meer mogen zijn bij Ajax in jouw ogen?

“Ja die herken je gelijk, hun techniek en stijl zijn gewoon anders. Je ziet meteen dat ze veel op straat hebben gevoetbald. Ik vind dat persoonlijk altijd mooi, zeker als ze het ook op het hoogste niveau laten zien. Wat mij betreft mogen dat er dus altijd meer zijn.”

Reda’s persoonlijke ontwikkeling

Naast de ontwikkeling van Ajax als club, staan we ook nog even stil bij de persoonlijke ontwikkeling van Reda. Hij geeft aan gewerkt te hebben aan zijn fysieke gesteldheid, en op verdedigend vlak vooruitgang geboekt te hebben.

In een van mijn eerdere interviews stelde een vaste volger dat er nog steeds tegenstanders zijn tegen de individuele benadering bij Ajax. Dat is een van de onderdelen van plan-Cruijff. Kun je uitleggen wat jij hieraan gehad hebt tot nu toe?

“Ik denk dat de performance trainers juist zorgen dat de spelersgroep conditioneel en fysiek veel vooruitgang boekt. Wel heb ik het afgelopen jaar specifiek gewerkt aan mijn lichaam met mijn performance coach. Ik heb daarbij gewerkt aan mijn hele lichaam, maar ook aan mijn wendbaarheid. Daarnaast heb ik veel met John Bosman geoefend op koppen.”

Marjan Peer, moeder van Bas Kuipers, stelde onlangs in gesprek met mij dat ze bij Ajax de teamgeest heeft gemist tijdens de opleiding van haar zoon, en de liefde van en voor Ajax. Een aantal jeugdspelers is daarom volgens haar cynisch over de club. Door bijvoorbeeld jeugdspelers uit te nodigen bij een kampioensfeest van het eerste elftal, kun je dit volgens Marjan wellicht veranderen. In hoeverre herken jij wat Marjan zegt? En waar zie jij misschien kansen om meer clubliefde bij te brengen?

“Volgens mij groeit clubliefde naarmate je langer bij een club bent en je je lekker bij de club voelt. Ik herken Marjans mening eerlijk gezegd niet. Maar als dat toch wel zo zou zijn, denk ik dat je moet zorgen dat iedereen zich lekker in z’n vel voelt bij Ajax. Mijn ervaring is echter dat dat wel het geval is.”

Ik las in een interview van jou met Atlas-Lions van een paar jaar terug dat het verdedigen beter kon bij je. Welke verbeteringen heb je daarin sindsdien gemaakt?

Ik heb vooral geleerd minder snel in te stappen en te wachten op het goede moment, bijvoorbeeld door het bekijken van video’s.”

Diverse talenten worden op andere posities geposteerd of in hogere elftallen gezet als extra prikkel in hun leerproces. Wat heeft Ajax eigenlijk voorlopig zoal gedaan om jou extra te prikkelen?

“Ik heb op meerdere posities gespeeld, maar ook getraind met een hoger elftal.”

Marokkanen bij Ajax

Als ik Reda confronteer met mijn eigen ervaringen over de moeizame relatie tussen Marokkanen en Ajax in het verleden, bevestigt hij dat beeld. Gelukkig ziet ook hij een mogelijk kantelpunt op korte termijn. Toch is er hier allicht nog extra terreinwinst te boeken voor Ajax. Als ik hem ernaar vraag, ziet Reda in eerste instantie niet in wat nationaliteit en het passen bij een club met elkaar te maken hebben. Dat terwijl ik zelf vaak constateer dat zowel Marokkanen als Ajacieden houden van attractief voetbal, met individuele acties en lef. Het kan wellicht geen kwaad vaker expliciet de gelijkenissen in die voetbalopvattingen te benadrukken.

Een aantal jaar geleden schreef ik dat een Marokkaans rolmodel bij Ajax fijn zou zijn, aangezien veel jongens op scholen meer met PSV hadden dan met Ajax. Dat terwijl Ajax denk ik juist goed past bij Marokkanen. Maar Ajax was echter vooral de club die El Hamdaoui niet begreep, en waar Marokkanen niet echt doorbraken, zo zeiden veel jongens op scholen me. Kun je uitleggen hoe er in jouw omgeving tegen Ajax werd aangekeken?

“Ja dat herken ik wel. Ik hoor ook vaak dat de Marokkaanse jeugd om me heen voor PSV is. Dat komt natuurlijk mede door jongens als Afellay, Amrabat en Labyad. Bij Ajax braken er nou eenmaal weinig Marokkaanse talenten door. Daarnaast boterde het niet echt lekker tussen de “grote Marokkaanse aankoop” El Hamdaoui en Ajax. Dit zorgde voor een negatieve kijk bij de Marokkaanse jeugd ten opzichte van Ajax.

En in hoeverre denk je dat we dichtbij een kantelpunt zijn door jongens als El-Ghazi en Nouri?

Ik denk het wel dat we dicht bij zo’n punt zitten ja. De Marokkanen houden nou eenmaal heel erg van mensen uit hetzelfde land. Ze steunen altijd alle spelers die Marokkaans zijn, zoals Anwar. Dit zou dus zeker kunnen leiden tot een ommekeer. Ik hoop dat ik daar een bijdrage in kan hebben.

Passen Marokkanen en Ajax eigenlijk bij elkaar volgens jou?

“Ik heb eigenlijk geen idee wat nationaliteit te maken heeft met het passen bij een club. Ik denk dat het met karakter te maken heeft en de ervaring die je met een club hebt.”

Maar houden ze allebei niet van aanvallend voetbal, en zijn ze daarom niet juist een goede match?

“Ja, wij Marokkanen zijn wel opgegroeid met straatvoetbal en staan meestal bekend om onze techniek. We houden van individuele acties. Dat hoort inderdaad wel bij een club die aanvallend voetbal speelt, zoals Ajax.”

Yassine Abdellaoui gaf enige tijd geleden in een interview op tv aan dat hij graag met Marokkaanse jongens aan de slag zou gaan bij profclubs. Hij zei ze te begrijpen, hun eventuele valkuilen te kennen, en ze daarom wel wat bij te kunnen brengen. In hoeverre heb je eigenlijk het idee dat er op het terrein van het begrip van Marokkaanse jongens nog terrein te winnen is bij Ajax?

“Marokkaanse jongens staan vaak bekend als jongens met een bepaalde trots. Maar mijn ervaring is dat Ajax daar wel begrip voor heeft.”

Trainers en interesse buitenlandse clubs

Brian Tevreden was tijdens zijn tijd bij Almere City trainer van Reda, die als ik hem ernaar vraag aangeeft waarom Tevreden zo’n goede trainer is. Bovendien legt hij uit waarom het schoolgebouw dat in aanbouw is, voor hem geen reden zou zijn om langer bij Ajax te blijven. Reda komt op dat punt met een bijna Cruijffiaanse wijsheid. Hij vindt het immers wel fijn om een schoolgebouw ergens anders te hebben, om zo even wat anders te hebben dan de hele tijd Ajax.

Je hebt veel trainers gehad al, waaronder een Brian Tevreden bij Almere City. Wie was je beste trainer en wat maakte hem nu eigenlijk zo goed?

“Ik heb veel trainers gehad en elke trainer is anders. Bij Ajax werk ik samen met veel verschillende trainers die er allemaal voor zorgen dat spelers echt beter worden. Maar als ik echt moet kiezen, dan kies ik toch voor Brian Tevreden. Hij heeft mij vanuit Almere City veel geleerd en heeft me geholpen met de stap naar Ajax. Hij kan goed met de spelers omgaan, omdat hij ze heel goed begrijpt. Hij zorgt voor een goede sfeer, waarin er ook wel gepresteerd moet worden. Hij geeft zijn spelers veel vertrouwen.”

Vorig jaar vertrokken drie grote talenten voortijdig naar grote internationale clubs. Wat kan Ajax er volgens jou aan doen om talenten zo lang mogelijk bij de club te houden?

“Goeie vraag, maar ik denk dat dat aan Ajax is om over na te denken.”

Pieter Zwart stelde hier onlangs dat het schoolgebouw dat Ajax bouwt er misschien bij helpt, omdat spelers dan ook nog een opleiding daar volgen. Zou dat voor jou een reden kunnen zijn langer te blijven?

“Nee, ik vind dat voor mezelf geen reden. Ik blijf gewoon bij Ajax, omdat ik denk dat dat het beste is voor mijn ontwikkeling. School heb ik liever ergens anders, omdat het fijn is even iets anders te hebben dan de hele tijd Ajax. Dit is bijvoorbeeld ook fijn voor de sociale contacten. En uiteindelijk ook voor de focus op mijn studie.”

Toekomst Ajax en Ramadan

Tot slot gaan Reda en ik nog kort in op hoe Ajax met hem omgaat als moslim. Hij blijkt op dat punt erg tevreden te zijn. Daarnaast, en dat zullen fans fijn vinden te horen, geeft Reda aan Ajax als de plek te zien waar hij zich ook komend seizoen weer verder zal ontwikkelen.

Als jij de baas zou worden van De Toekomst, wat zou je dan precies hetzelfde laten en wat zou je toch nog even verbeteren?

“De enige verandering die ik nog zou aanbrengen is meer individuele trainingen, dat zou handig kunnen zijn. Maar verder vind ik dat Ajax het prima regelt hoor.”

Je bent inmiddels begonnen aan de Ramadan. Hoe ervaar jij de omgang van Ajax met jou als moslim?

“Ik vind de omgang van Ajax met de moslims heel erg goed. Ze houden rekening met ons,  bijvoorbeeld dat bij het eten alle kip halal is. Ik krijg tijdens de ramadan een eetschema van de voedingsdeskundige van Ajax. Ik vind dat Ajax dat echt goed regelt.”

In het interview met Atlas-Lions sprak je de hoop uit ooit voor Ajax 1 en Real Madrid te spelen. Jij speelt dus ook gewoon komend seizoen voor Ajax neem ik aan?

“Ja, ik kies er nu liever voor om bij Ajax te blijven en me daar verder te ontwikkelen.”

Of Reda Boultam inderdaad een jongen gaat zijn die zal helpen de band tussen Marokkanen en Ajax te verbeteren, zal moeten blijken. Zeker is wel dat hij indruk op me heeft gemaakt. Marjan Peer oordeelde eerder dat de opleiding misschien te theoretisch is geworden. Het fijne van een jongen als Reda is dat hij het eenvoudig houdt. Hij houdt simpelweg van mooi voetbal, en hij ziet straatvoetbal als een juiste manier om de daarvoor benodigde vaardigheden te vergaren. Voorbeelden heeft hij wel, maar boven alles wil hij vooral zichzelf blijven en zijn eigen stijl ontwikkelen. Namens Ajax1.nl wil ik Reda bedanken voor het interview. Ik wens hem succes het komende seizoen, en hoop dat hij ook daarin weer stappen gaat maken. Wellicht dat hij daardoor ooit in Ajax 1 zal schitteren. Maar nu gaat hij eerst genieten van een welverdiende vakantie, nadat hij vandaag te horen kreeg dat hij zijn HAVO-diploma gehaald heeft. Gefeliciteerd, Reda!