Op een dag waarop Ajax het tot mijn grote spijt onnodig aflegde tegen het grote geld van FC Barcelona en de arbitrage, maakten vele anderen zich druk om iets totaal anders. Wat is er gebeurd? Whatsapp heeft het in zijn hoofd gehaald om voortaan blauwe vinkjes in te voeren. Blauwe vinkjes? Ja, blauwe vinkjes! Met deze icoontjes geeft de cross-platform mobiele berichtenapp voortaan aan wanneer verstuurde berichten daadwerkelijk gelezen zijn. Waar velen vroeger nog met een gerust hart naar bed konden na een uitgebleven reactie in de veronderstelling dat een bericht simpelweg nog niet gelezen was, is er nu grote onrust. Wat namelijk als het bericht gelezen is, maar de reactie blijft uit? Hoe verschrikkelijk is dat wel niet?! Ophef alom daarom door deze revolutionaire aanpassing.

Kortweg zijn de criticasters van de aanpassing in te delen in twee kampen: de negeerders en de genegeerden. De negeerders klagen erover dat ze zich voortaan sneller verplicht voelen te reageren op berichten. Er is simpelweg geen ontsnappen meer aan. Er is volledige transparantie over het feit dat iets gelezen is. Om woedende reacties voor te zijn doen de negeerders er daarom verstandig aan om voortaan zo snel mogelijk te reageren. Vraagt je lieve vriendinnetje je om wat steun nadat haar cavia is overleden? Haal het niet in je hoofd om na het lezen van haar smeekbede niet meteen te reageren! Vraagt je ongestelde moeder je om biscuitjes te halen in de supermarkt als jij nog lekker aan het gamen bent? Reageer! Vraagt een medestudent om dat verslag dat morgen ingeleverd moet worden? Je raadt het al… Verstoppen brengt voortaan risico’s met zich mee.

De genegeerden hebben compleet andere zorgen. Wat namelijk als een reactie na het zien van een blauw vinkje uitblijft? Betekent dit nu dat deze persoon me niet mag? Wat heb ik verkeerd gedaan? Heb ik iets verkeerds gezegd? Wat betekent dit voor ons contact in de toekomst? Hebben we nu ruzie? Moet ik misschien alvast vragen waarom de reactie uitblijft? De genegeerden dreigen voortaan compleet paranoïde te worden van de blauwe vinkjes. ‘s Nachts zien ze in een verschrikkelijke nachtmerrie de icoontjes hen met wapens te lijf gaan, tot de dood erop volgt. Zwetend schrikken ze wakker, om vervolgens snel op hun telefoon te kijken. Het blauwe vinkje staat er nog steeds, zonder reactie! Verdomme!! Wat is dit voor waanzin?

Gelukkig is er nog altijd een oplossing voor de negeerders, die tevens eventuele paranoia zal voorkomen bij de potentiële genegeerden. Wie namelijk een bericht binnen krijgt, kan zijn internetverbinding uitschakelen om vervolgens in alle rust het bericht te lezen. Whatsapp kan het dan niet zien en de blauwe vinkjes blijven achterwege. Problem solved! Maar ja, zo stelt een aantal negeerders, deze manier is vrij omslachtig en kost derhalve een hoop moeite. Je zou toch elke keer weer eerst helemaal naar je instellingen moeten gaan, om daar vervolgens je Wi-Fi of je andere verbindingen uit te schakelen. Hoe haalt Whatsapp het in zijn hoofd? Twee substantiële groepen mensen zitten sinds gisteren volledig in de problemen. Wie dacht dat Ebola problematisch is?